BLOGI: DIGI MUUTTAA KAIKEN

Muutos leviää kaikkialle, halusimmepa sitä täällä Suomessa tai emme. Ensi vuonna digimuutos tulee olemaan nykytahtiin verrattuna paljon nopeampaa ja sitä seuraavana vuonna vieläkin nopeampaa. Me joudumme muuttumaan mukana, vaihtoehtoa ei ole.

Mikäli teemme nyt asiat oikein, voivat pienetkin yrityksemme kasvaa hyvien ja skaalattavien tuotteidensa avulla käsittämättömän nopeasti. Jos jäämme odottelemaan, yritystemme arvo jää vaatimattomaksi samaan aikaan kun ulkomaiset digitaaliset jättiyritykset vievät suuret tulovirrat meiltä pois.

Suomi on aina ollut tunnettu maana, joka on ollut maailman kärkeä uusien teknologioiden soveltamisessa. Suomi on pystynyt profiloitumaan tieto- ja kommunikointiteknologian (ICT) osaamisessa, innovatiivisuudessa ja esim. teollisen tuotannon järjestelmissä. Puhelinyhdistykset ja sähkövalo sekä kansallinen lentoyhtiö ja yleisradiotoiminta olivat Suomessa arkipäivää varsin nopeasti niiden keksimisen jälkeen.

Meneillään oleva digitalisaatiokehitys muuttaa käytännössä lähes kaiken toimintaympäristössämme. Olemme nähneet vasta pintaraapaisun internetin vaikutuksesta yhteiskuntaan. Alustatalouden tuomat ravistelut (Facebook, Uber, Airbnb…) ja tekoälyn käyttömahdollisuudet vaikkapa syöpädiagnooseissa, veroneuvojana, juristina, työvoimapalvelussa tai vaikkapa yritysten johtoryhmissä ovat yllättäneet, mutta näitä yllätyksiä on tulossa tihenevään tahtiin.

Digitalisaatiolla sekä roboteilla ja tekoälyllä on vahva tilaus liittyen ajan teemoihin: kilpailukyky, väestön ikääntyminen, huoltosuhde, globalisaatio, ICT-toimialamme tulevaisuus, cleantech, terveydenhuolto, rakennemuutoskehitys sekä työn tarjonnan ja kysynnän yhdistäminen.

Päinvastoin kuin yleisesti luullaan, ainakin lyhyellä ja myös oletettavasti keskipitkällä aikajänteellä automaatio ja robotit luovat työpaikkoja, jos niin haluamme. Uudenkaupungin autotehtaan menestys ja Kiinan sijasta Suomeen sijoittuneet tuotantolaitokset ovat tästä varsin vaikuttavia esimerkkejä.

Vanhoja ammatteja häviää samalla kun uusia ilmaantuu. Tämän päivän opiskelijoista suuri osa tulee olemaan ammateissa, joita ei vielä ole. Työurat muuttuvat siten, että esim. työllisyys-, yrittäjyys-, koulutus- ja vaikkapa etsintä- ja latautumisvaiheet seuraavat toistaan. Ammatissa ajan tasalla pysyminen tulee edellyttämään jatkuvaa kouluttautumista.

On tärkeää kaikin tavoin tasoittaa tietä digitalisaatiolla ja valmistaa yhteiskuntaamme tähän kehityskulkuun niin, että pääsemme eturivissä hyödyntämään avautuvia mahdollisuuksia. Robottiautoja odotellessa ihan kaupan olevista elementeistäkin (esim. pienet helikopterit, kamerat, sensorit…) saa jo nyt kootuksi moneen tarpeeseen käyttökelpoisia laitteita. Vain mielikuvitus on rajana. Asioita yhdistelevät verkostot tulevatkin olemaan keskeisessä roolissa uusien liikeideoiden synnyttämisessä.

Teknologian kehittyessä huomio on kiinnitettävä lainsäädännön ajantasaistamiseen. Tämän jälkeen vielä meidän kaikkien asenteenkin tulee olla kohdallaan. Osaamisen jatkuva päivittäminen on tärkeää, tarvitaan yhä enemmän kriittistä ajattelukykyä, luovuutta, yhteistyö- ja kommunikointitaitoja. Perustiedot tietokoneista ja algoritmeista tulee olla kaikilla.

Hallinnon haasteena on saada tarjoamansa palvelut ajanmukaisiksi. Tiedon tulee siirtyä esteettä hallinnon sisäisten raja-aitojen yli ja tiedon tulee voida palvella kokonaisuutta ajattelevia päätöksiä.

Antti Joensuu, strategiajohtaja, TEM

Osallistu tästä ideointiin: Millaisia kasvumahdollisuuksia digitalisaatio tarjoaa?

#kasvunagenda

Facebook
Facebook
Twitter
Visit Us

One thought on “BLOGI: DIGI MUUTTAA KAIKEN

  1. Aiheeseen liittyvä blogini tännekin keskusteluun. Lyhyt kirjoitelma teknologian kehittymisestä ja kuinka sen haltuunottamisen ja hyödyntämisen viivettä olisi mahdollisuus tehostaa entistä paremmin työntekijäkomemusten huomioimisen kautta: http://bit.ly/2pHmDO0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *