BLOGI: ARVONLUONTI UUDESSA TALOUDESSA

Arvonluonti, jota ennen kutsuttiin tuotannoksi, on muuttamassa muotoaan radikaalisti siitä, mihin perinteinen yrittäminen ja käsitys talouden kehityksestä nojautuvat.  Viljelijän tai itsenäisen verstaan sijaan arvoa kasataan monenlaisista, eri osapuolten toimittamista osasista.

Timo Hämäläisen kasvunagenda-blogissa käsittelemä ekosysteemipolitiikka avaa yhtä tämän yritysdynamiikan muutoksen kulmaa.  Alustaekosysteemit ovat kehityksen yksi näkyvä ilmenemismuoto. Povataan, että alustojen osuus arvonluonnista saavuttaa kehittyneimmissä maissa 30 % osuuden joskus vuoden 2020 tienoilla.

Voidaan todella puhua uudesta taloudesta, kun myös aineettoman tuotannon osuus kasvaa tekoälyn ja muiden teknologian mahdollistamien arvonluonnin innovaatioiden myötä. Arvonluonti on entistä useammin digitalisoitua ja ketterää. Jopa suurtuotannon etujen merkitys haastetaan, kun 3D-printterillä on mahdollista tehdä juuri tarpeeseen soveltuva osa omassa keittiössä. Suuri mittakaava voi olla merkittävämpää nykyään sosiaalisen median liiketoimintamalleissa kuin tehdassalissa.

Uuden talouden ytimessä on kuluttaja- ja käyttäjälähtöisyys. Avainkysymyksiä Suomelle on, kuinka nopeasti teollisten koneiden, laitteiden ja puolivalmisteiden markkinat muuttuvat samaan suuntaan. Meillähän ei perinteisesti ole tehty hevosta pienempiä tuotteita ja ostajat ovat usein olleet teollisen asiakkaan tuotantoketjun osia. Näiden tuotteiden osuus Suomen arvonluonnista oli kolme neljäsosaa eli vertailuryhmän korkein tuoreen raportin mukaan.
http://vnk.fi/julkaisu?pubid=15402

Kaikenlaiset innovaatiot pitää saada nopeammin markkinoille ja osaksi tarjonnan kokonaisuutta. Vaikka tuotteet ovatkin entistä monimutkaisempia ja niiden toimivuuden varmistaminen haastavaa, pitää markkinoille uskaltaa tuoda kokeilevia ratkaisuja ja oppia asiakkailta nopeasti. Alustataloudessa niiden pitää lisäksi löytää tai koota voittava joukko muita yrityksiä täydentämään asiakkaille tarjottavaa palvelukokonaisuutta. Tekoäly mahdollistaa jatkuvan kehityslaboratorion pyörittämisen.

Alihankinta- ja arvoketjut muuttuvat verkostoiksi. Suoraviivaiset ja vakaat toimitussuhteet korvautuvat nopeatempoisesti mukautuvilla markkinoilla. Samalla haastetaan yritysten edellytykset luoda ja pitää luotua arvoa itsellään. Arvo voi kertyä entistä suoremmin alustaekosysteemin ydintoimijan tilille. Wall Streetin pörssin arvokkaimpia yrityksiä ovat Apple, entinen Google eli Alphabet, Microsoft ja listan kuudentena entinen teollisten laitteiden kärkiosaaja General Electric, joka sekin on ryhtynyt alustayritykseksi.

Yllä kirjattu kuvaa mielestäni syvällekäypiä muutoksia yritystoimintaan, arvon jakautumiseen ja siihen, miten meidän pitää hahmottaa ja jalkauttaa suomalaista arvonluontia edistävää politiikkaamme. Tässä kohdassa se edellyttää myös jonkun verran yritysten haastamista, koska näyttää siltä, että niiden uudistuminen on verkkaista.

Ovatko toimintaympäristömme ja muutosta edistävät välineemme riittävän hyvässä iskussa? Näinä aikoina alustataloutta ja tekoälyä käsitteleviin tilaisuuksiin tulee satoja yrityksiä. Aineettoman arvonluonnin merkitys selkenee koko ajan ja yritykset eivät puhu enää pelkästään aineettoman pääoman kasvattamisesta.

Muutos on nopeaa ja kiihtyy koko ajan. Syksyllä julkistettavat suomalaisen alustatalouden tiekartasto ja tekoälystrategia pyrkivät vauhdittamaan uudenlaisiin yritystoiminnan mahdollisuuksiin tarttumista. Emme voi jäädä katsomoon odottelemaan, sillä myöhään liikkeelle lähteneille jää enää marginaalisia mahdollisuuksia, kun suuren mittakaavan menestystarinat kasaavat osaamista muualle. Markkinat myllertyvät kuitenkin vielä moneen kertaan ja keskeisin haaste on yhdistää kyky kehittää kilpailukykyisiä liiketoiminnan malleja nopeasti juuri nouseville markkinoille ja olla vahvasti mukana myös seuraavien kehitysvaiheidenkilpailussa.

Pekka Lindroos
kaupallinen neuvos
TEM

Osallistu tästä ideointiin: Miten löydämme menestyksekästä arvonluontia uudessa taloudessa?

#kasvunagenda

Facebook
Facebook
Twitter
Visit Us

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *